Boat

Тенденции в дигиталния маркетинг за 2023


Маркетинг

Всяка година носи нови тенденции или развития, които причиняват значителни промени в маркетинговата индустрия в сравнение с предишни години. 2022 г. беше истински преврат за дигиталния маркетинг. Светът на дигиталния маркетинг зависи от новите технологии, които отварят пътя за развитие на бизнеса. Да следват тенденциите или не е изборът на търговците, защото не всички тенденции са подходящи за дадена индустрия. Но не трябва да пренебрегвате иновациите, за да сте в крак с конкурентите. Говорим за основните тенденции, които ще определят развитието на индустрията през 2023 г. Какво можем да очакваме през 2023 г.? Отговорът на този въпрос ще дадат специалисти от Скай Прайм, които са подготвили списък с най-популярните тенденции в дигиталния маркетинг за предстоящата година.

Омниканал

Марките все още се опитват да намерят потребители във всички канали, пренасочвайки се в мрежи, след като търсенето също не е отменено. Но говорихме и за такава тенденция, когато потребителят се опитва да осигури максимално удобство. В рекламните формати това се изрази например във факта, че Facebook започна автоматично да определя кой месинджър ще бъде удобен за потребителя и да прехвърля комуникация там. Все още не виждаме толкова тясна връзка между различни комуникационни канали, например във VK рекламата – въпреки че най-вероятно всичко се движи към това.

Укрепване на поверителността на потребителите

Фактът, че ще трябва да се вземат предвид новите правила за поверителност и системите за анализ и реклама ще продължат да се адаптират, също беше справедлива прогноза. Тази година Google премести отказването от проследяване на бисквитки между сайтове за 2024 г. Въпреки това неговата инициатива Privacy Sandbox продължава да се развива. Например, алтернатива на бисквитка като API за теми вече е в тестов режим. Тестват се и решения за Android.Google Analytics 4 започна да допълва информацията си за непроследени потребители със симулирани данни. По-късно той добави тези данни към отчет в реално време.

Дългосрочна връзка между инфлуенсъри и бизнеса

В исторически план една от най-добрите маркетингови тактики е била от уста на уста. Хората са по-склонни да опитат продукт или да използват услуга, ако са препоръчани от някой, когото познават и на когото имат доверие. Подходът „управляван от влиятелни лица“, който включва сътрудничество между компания и нишов човек с голям брой онлайн последователи, се основава на тази концепция, модернизирана за съвременната дигитална ера. 93% от маркетолозите използват популяризиране на инфлуенсър за следните цели: 

  • повишаване на познаваемостта на марката;

  • спечелване на доверие и авторитет

  • покритие на целевата аудитория;

  • увеличаване на преобразуването;

  • генериране на потенциални клиенти;

  • създаване на нова пазарна тенденция;

  • достъп до по-широк пазар.

Въпреки че тази тактика за маркетинг в социалните медии не е нова за 2023 г., компаниите днес се стремят да се доближат до целевата си аудитория, като назначат дългосрочни „посланици на марката“. Подобно взаимноизгодно сътрудничество позволява на компанията да изгради дългосрочни отношения със своите партньори влиятелни лица, докато те могат да запазят доверието на своята аудитория, като популяризират една и съща марка с течение на времето. 

Кратки видеоклипове

Колкото по-голям е потокът от информация, толкова по-малко е времето за преглед на съдържанието. Следователно кратките видео формати (до две минути) ще останат в тенденция. Този тип съдържание показва по-висока ROI от други. Следователно дори YouTube, наред с дългите видеоклипове, рекламира Shorts – видеоклипове до минута. А Tik Tok остава една от най-бързо развиващите се медийни платформи в света. Кратките формати са евтини и се създават бързо. Също така си струва да се има предвид, че 72% от потребителите избират видео пред текст, когато изучават нов продукт – това е аргумент за създаване на такова съдържание през 2023 г.

Follow us